Pensioen

Pensioen

De hypotheek en het pensioen

Net begonnen met werken, een huis willen kopen en dan toch aandacht geven aan jouw pensioen?

Ja omdat  het bedrag dat jij na jouw pensionering kunt besteden, hangt af van de hoogte van jouw inkomsten zoals AOW, pensioenuitkering opgebouwd bij vroegere werkgevers, zelf getroffen voorzieningen zoals een lijfrente of een pensioen, spaarrekening of vermogen uit inkomen.

Maar ook door de vaste lasten. Wanneer de woning bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd vrij is van hypotheek, dan zullen de woonlasten relatief beperkt zijn. Vandaag aflossen betekent dus extra besteedbaar inkomen na pensionering opbouwen. Het inkomen na pensionering is namelijk vaak lager. De hypotheekrente aftrek wordt voor maximaal 30 jaar toegepast. Na deze periode zullen de netto hypotheeklasten dus fors hoger worden, wat weer gevolgen heeft voor het inkomen dat overblijft om te besteden. 

Nog even en dan met pensioen?

Geldverstrekkers zullen daarom ook goed inzicht willen hebben in de verschillende bronnen van inkomsten na jouw pensionering. Dit om zekerheid te hebben, dat u ook na pensionering uw woonlasten kunt blijven betalen.

Nationale Hypotheekgarantie geeft extra zekerheid indien door bijzondere omstandigheden de woonlasten niet meer betaald kan worden. Ga je bij aanvraag van de hypotheek binnen tien jaar met pensioen, dan zal de maximale hypotheek waarvoor deze garantie wordt verstrekt worden berekend vanuit het (toekomstig) pensioeninkomen en niet op basis van het huidige loon inkomen dat uit arbeid wordt verkregen.

Ook is het bij deze garantie verplicht om in veel gevallen overlijdensrisicoverzekering af te sluiten.

Al met pensioen en dan een nieuwe woning?

Vitaler zijn en langer leven. Dan kan Hypotheektalent Robin Vogelaar ook adviseren als Erkend Hypothecair Planner. Maak snel een afspraak

Hypotheektalent

De beste hypotheek is natuurlijk geen hypotheek. De meeste mensen hebben wel een hypotheek nodig bij de aankoop van een eigen huis. Daar doe ik mijn uiterste best voor.

Contact

Gebakken door de Webbakkerij © 2022