Studieschuld

Studieschuld

Je eerste huis, je eerste hypotheek en je studieschuld

Zoals bij elke hypotheekaanvraag kijken geldverstrekkers allereerst naar je inkomen en eventuele verplichtingen die je moet betalen zoals een studieschuld.

Want je kunt met een studieschuld minder lenen. Geldverstrekkers gaan uit van je oorspronkelijke studieschuld, omdat daarop je maandelijkse aflossingsbedrag gebaseerd wordt. Als je extra hebt afbetaald en jouw maandbedrag werd herberekend dan wordt nog steeds het oorspronkelijke schuldbedrag meegenomen, maar geldverstrekkers nemen ook de extra aflossingen in mindering. De extra aflossingen komen dus bovenop die gewone maandelijkse aflossingen.

Jouw maximale leenbedrag wordt bepaald door de normen van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Nibud bepaalt het maximale percentage van je bruto-inkomen dat je mag uitgeven aan hypotheeklasten. Als je elke maand rente en aflossing over een studieschuld moet betalen, houd je minder geld over voor deze hypotheeklasten.

Bij een studielening met een aflosfase van 15 jaar (van vóór 2018) neemt de geldverstrekker voor 0,65% mee. Bij nieuwe studielening (vanaf 2018) met een aflosfase van 35 jaar is dit 0,35%.

De geldverstrekker ziet het maandelijkse aflosbedrag niet als geld dat beschikbaar is om je hypotheeklasten mee te betalen. Dit bedrag wordt daarom bij het beoordelen van jouw hypotheekaanvraag van jouw maximum maandelijkse hypotheeklast afgehaald. Daardoor wordt jouw maximaal te lenen hypotheekbedrag wordt met een studieschuld dus lager.

 

Je bent bent altijd verplicht een studieschuld  te vermelden bij hypotheekaanvraag. De geldverstrekker zal toch bankafschriften en belastingaangiften willen inzien. En dan ziet de geldverstrekker dat jij betalingsverplichtingen hebt lopen.

Als je een huis met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wilt kopen en je verzwijgt dan je studieschuld, dan kan de dekking komen te vervallen als je de rente en aflossing niet kunt betalen.

 

Jouw studieschuld bij DUO staat niet geregistreerd bij Bureau Krediet Registratie (BKR).  Je bent vanuit de wet verplicht om schulden en betalingsverplichtingen op te geven wanneer je een hypotheek aanvraagt. Als je ergens in de toekomst tijdelijk je hypotheeklasten niet kunt betalen en de geldverstrekker komt er dan achter dat je je studieschuld hebt verzwegen, dan kan de geldverstrekker haar lening direct opeisen.  Als de hypotheek gewijzigd moet worden, dan kan het zijn dat door het verzwijgen van de studieschuld de gewenste wijziging niet wordt uitgevoerd door de geldverstrekker.

Een studieschuld hoeft geen obstakel te zijn. Vaak lukt het gewoon om de gewenste hypotheek aan te vragen mét de studieschuld die ernaast blijft lopen. Soms is er slechts een beperkte aflossing nodig om alles passend te maken en goed in de hypotheekaanvraag op te nemen.

Wil je meer informatie? Neem dan contact op

Hypotheektalent

De beste hypotheek is natuurlijk geen hypotheek. De meeste mensen hebben wel een hypotheek nodig bij de aankoop van een eigen huis. Daar doe ik mijn uiterste best voor.

Contact

Gebakken door de Webbakkerij © 2022